Välj rätt stängsel till dina djur
När du ska bygga en hage eller inhägnad behöver du välja ett stängsel, eller staket som vi ibland säger i dagligt tal, som är anpassat till de djur som ska vistas där. Hästar, nötdjur, får, getter, grisar, höns, kaniner eller andra djur, alla har de sina behov. Samma sak gäller om du vill stänga ute rovdjur eller vildsvin.
När du ska bygga en hage står du inför flera val. Ska du ha ett klassiskt trästaket, ett stängsel uppbyggt av så kallade grindar, nät eller elstängsel? Det vanligaste för större permanenta hagar brukar vara antingen ett rent elstängsel eller att komplettera ett trästaket med eltrådar.
Om du bygger ett trä- eller elstängsel är tre till sex meter ett vanligt rekommenderat avstånd mellan staketstolparna. Om du väljer att bygga med hjälp av färdiga metallgrindar så finns de i fasta längder, vilket kan kompletteras med teleskopsektioner där du själv vill kunna styra måttet mer exakt.
I vår elstängselguide hittar du ytterligare råd och tips om hur du konstruerar ett elstängsel.
Välj rätt grind
En hage behöver givetvis ha en öppning, med en grind som är lätt att öppna och stänga samtidigt som den ska vara lika säker som resten av inhägnaden. Det finns också grindar som används för att bygga inhägnader, sätta upp avgränsningar, fållor etcetera. Precis som med stängsel bör du välja grindar som är anpassade till dina djur. Tyngre nötboskap kräver till exempel kraftigare konstruktioner än får, olika djur kräver också olika höga grindar.
Kellfrigrinden – Sveriges mest köpta fotbågegrind. Den har en kraftig konstruktion med galvaniserade plattovala rör som tål påfrestning från tyngre djur. Grinden är 3 meter lång och 1,7 meter hög.
Flexgrinden – ett grindsystem som gör det enkelt att korta, förlänga (ända upp till upp till 8,45 meter) eller byta ut sektioner över tid vartefter behoven ändras. De stabila sektionerna finns i olika längder, som kan kompletteras med en teleskopsektion för att ge centimeterprecision.
Rörgrind – för nötboskap, har stabila och galvaniserade sektioner med 116,5 centimeters höjd som byggs samman för att hägna in eller avgränsa. Det finns även sektioner med port för in- och utpassage.
Fårgrind – finns i allt från längre sektioner som kan användas för att bygga inhägnader, till gånggrindar som kan användas för passage in och ut ur hagen. Konstruktionen av aluminium gör grinden bokstavligt talat lätt att hantera, samtidigt som den är motståndskraftig mot korrosion.
Gallergrind – för att bygga hundgård. Stabil, svetsad och varmgalvaniserad konstruktion. Finns i sektioner med 120 centimeters och 184 centimeters höjd, med eller utan dörr.
Fjädergrind – används till elstängsel. Handtaget och fjäderfunktionen gör att grinden blir lätt att koppla loss. Konstruktionen gör också att strömmen bryts i grindtrådarna när den kopplas loss, för att undvika ofrivilliga stötar.